Premianții Fără Premii: Dumitru Gălățan Jieț

Mai multe
   

Pentru o experiență optimă, vizionați în format HD

Despre Dumitru Gălățan – Jieț se poate spune că e momârlan de profesie, însă omul acesta e mai mult decât atât, pentru că nu face decât să trăiască așa cum a făcut-o dintotdeauna, profund legat de lumea satului al cărui nume l-a adoptat ca pe un titlu nobiliar. Există, cu siguranță, un mod de viață momârlănesc, iar casa din Jieț a medicului stomatolog Dumitru Gălățan este un adevărat muzeu al felului de a fi pe care momârlanii îl perpetuează de când se știu.

Pentru că nu vrea ca momârlanii și lumea lor să se piardă – ori să ajungă, în cel mai bun caz, exponate de muzeu – Dumitru Gălățan – Jieț a început să scrie despre consătenii săi, și după prima carte au mai urmat încă 17 volume. Amintirile evocate în primul volum au dat naștere unui amplu studiu etnografic, realizat după toate regulile academice, iar Dumitru Gălățan a ajuns să fie primul etnolog din rândul momârlanilor. Pentru eforturile și pasiunea sa, el a fost premiat la Deva, în cadrul unei campanii a societății civile hunedorene, intitulată Premianții Fără Premii.

Inițiatorul acestei campanii, care se desfășoară săptămânal de mai bine de un an, este Dan Terteci, iar întâlnirea sa cu lumea momârlanilor a afost una memorabilă.

Proiectul Premianții Fără Premii se dorește a fi o modestă răsplată din partea societății pentru valorile autentice. Fiecare dintre premianți primește o diplomă semnată de către toți cei care iau parte la eveniment, acesta fiind singurul semn material de prețuire pe care îl oferă această campanie. Printre cei care au primit aceste distincții se numără taragotistul Pera Bulz, boxerul Mihai Leu, artistul Ion Barbu ori un salvator minier din Valea Jiului.


2,012
Vizualizări
Despre autor
- Tot ce vedeți și citiți pe siteul acesta e creația Fraților Pintea: pe hd365.ro postăm exclusiv producții proprii și conținut de calitate, garantat de experiența și profesionalismul în domeniu, demonstrate de-a lungul timpului. Vă mulțumim pentru vizită și vă invităm să mai rămâneți - cu siguranță veți descoperi ceva interesant în portofoliul nostru!

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>