Primul an fără Mina Petrila

Mai multe
   

Cu un an în urmă, mina Petrila a încetat să mai existe. Galeriile aflate la aproape un kilometru adâncime au rămas pentru totdeauna în întuneric, iar cărbunele, cât o mai fi rămas, nu va mai vedea nicicând lumina zilei.

Poate cea mai apropiată imagine de realitate a unui asemenea moment e ceea ce mi-au spus două femei care își pierduseră soții în exploziile de la mină: e ca și cum ne-am înmormânta a doua oară morții.

Și chiar ca la o înmormântare a fost, așa cum avea să-mi spună că a simțit și prietenul meu Zoltan Butuc, venit să își ia adio de la mină. Ne-am adunat de dimineață la gura puțului pe unde avea să fie scos ultimul vagonet cu cărbune, și am văzut lacrimi în ochii multora dintre cei prezenți. Veniseră la funeraliile minei foști mineri, dar și câțiva dintre supraviețuitorii tragediei din 2008, când 13 mineri și-au pierdut viața sub pământ.

Mina Petrila –  născută la 31 decembrie 1859 și trecută în neființă la 30 noiembrie 2015.

Fie-i huila ușoară, cum bine zicea Ion Barbu, parcă.

 

Categorii: Evenimente

620
Vizualizări
Despre autor
- Tot ce vedeți și citiți pe siteul acesta e creația Fraților Pintea: pe hd365.ro postăm exclusiv producții proprii și conținut de calitate, garantat de experiența și profesionalismul în domeniu, demonstrate de-a lungul timpului. Vă mulțumim pentru vizită și vă invităm să mai rămâneți - cu siguranță veți descoperi ceva interesant în portofoliul nostru!

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>