Ana Blandiana la Petrila

Mai multe
   
Pare uşor desuet să vorbeşti despre litera­tură în aceste vremuri grele, şi cu toate acestea participanţii la colocviul „Pe albia poeziei: cursul vechi şi cursul nou”, organizat în octombrie 2012 la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani, au avut onoarea de a vorbi despre poezie şi rostul ei cu un om de cultură despre care, dacă aş folosi un clişeu binecunoscut, aş zice că nu mai are nevoie de nicio prezentare.
Ana Blandiana, căci despre ea e vorba, a premiat câştigătorii unui concurs de poezie pentru liceeni şi le-a spus câte ceva despre locul spre care tinde poezia într-o societate dominată de materialism. De poeta aceasta auzisem pe când i se rostea numele în şoaptă, la Europa Liberă, dar târziu am citit câte ceva despre aventurile motanului ei, care i-a pus Securitatea pe urme. Să pot sta de vorbă cu o asemenea personalitate – care, dincolo de viaţa litera­ră, s-a implicat activ în societatea civilă şi a pus bazele Memorialului Sighet, printre altele – a fost un adevărat privilegiu. Mai ales că aveam să aflu în cadrul unei întâlniri lipsite de formalităţi poveşti inedite despre cenzura din comunism ori despre luptele de Don Quijote ce au precedat înfiinţarea celebrului memorial.

928
Vizualizări
Despre autor
- Tot ce vedeți și citiți pe siteul acesta e creația Fraților Pintea: pe hd365.ro postăm exclusiv producții proprii și conținut de calitate, garantat de experiența și profesionalismul în domeniu, demonstrate de-a lungul timpului. Vă mulțumim pentru vizită și vă invităm să mai rămâneți - cu siguranță veți descoperi ceva interesant în portofoliul nostru!

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>